Råd om egenberedskap

DSB anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i en uke. Det er fordi kommuner og nødetater må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise. 

Konsekvenser av klimaendringer, digital sårbarhet og en forverret sikkerhetspolitiske situasjon danner bakteppet for at rådene nå (våren 2024) er revidert og oppdatert.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap. DSB har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese på sikkehverdag.no. Her finner du blant annet eksempler på hva et beredskapslager hjemme kan inneholde for å klare deg i minst en uke. 

Dette bør du ha hjemme

Oppdaterte råd 2024

Den 29.mai ble de nye egenberedskapsrådene lansert på sikkerhverdag.no

Ny brosjyre

DSB er godt i gang med å utarbeide en ny brosjyre der de samler de oppdaterte rådene. I forbindelse med Egenberedskapsuka vil det distribueres en trykket utgave av brosjyren til alle landets husstander (bokmål, nynorsk og samisk). Brosjyren blir også oversatt til en rekke språk, som vil være tilgjengelige på nettsiden sikkerhverdag.no i oktober.

Egenberedskapsuka 2024

Egenberedskapsuka gjennomføres som vanlig i uke 44 (fra 28. oktober). Hovedmålet i år blir å gjøre flest mulig kjent med – og motivert til å følge – de nye rådene. Egenberedskapsuka arrangeres av DSB i samarbeid med kommuner over hele landet.

Hvilke aktiviteter Krødsherad kommune skal stå for gjennom egenberedskapsuka, vil vi komme tilbake til.  

Det vil bli lagt ut opplysende informasjon på sosiale medier gjennom beredskapsuka. 

Er du forberedt hvis noe skulle skje?

Øvelse gjør mester, lyder et gammelt uttrykk. Det er det mye sant i. Det er lettere å håndtere for eksempel langvarig strømbrudd og vannmangel hvis du på forhånd har tenkt på at det kan skje – og er litt forberedt på hva du skal gjøre. Denne øvelsen kan gjøre deg mer bevisst på egen risiko og sårbarhet, og hjelpe deg å finne ut hvordan din egen beredskap kan bli bedre. Ta utgangspunkt i din situasjon, og diskuter gjerne med familie, venner eller naboer. 

DSB har laget en nettside med fire ulike øvelser, gå til øvelsene for å se hvor forberedt du er om noe skulle skje. 

Illustrasjonsbilde - Klikk for stort bilde Simen Prestaasen/DSB
Informasjon til personer som ikke forstår norsk eller engelsk

Krødsherad kommune har innbyggere som ikke leser eller snakker norsk eller engelsk. Kommunens kommunikasjon er på norsk og eventuelt enkel engelsk, noe som betyr at denne gruppen ikke kan motta varsel eller informasjon om hva de bør gjøre. Det kan også være vanskelig for denne gruppen å be om hjelp siden nødetatene og kommunen har begrenset mulighet til å svare på andre språk.

I tillegg til å nå ut med grunnbudskapet om forberedelser i hjemmet ønsker vi å gi denne gruppen råd om å avtale med familie, venner eller andre om å varsle videre, samt oversette informasjonen fra kommunen og nødetater.

Egenberedskap brosjyrer på ulike språk
Tittel Publisert Type
Beredskapbrosjyre Engelsk

25.10.2022 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Beredskap brosjyre Engelsk.pdf
Beredskapsbrosjyre Polsk

25.10.2022 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned REV_DSB_beredskap_brosjyre_original_Polsk_rettet.pdf
Beredskapbrosjyre Ukrainsk

25.10.2022 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned Beredskap brosjyre Ukrainsk.pdf
Beredskapsbrosjyre Arabisk

25.10.2022 Filtype: pdf. Klikk for å laste ned REV_DSB_beredskap_brosjyre_original_Arabisk.pdf

Her finner du brosjyrer på flere språk

 

Bakgrunn for egenberedskapsuka

Høsten 2018 ble kampanjen Du er en del av Norges beredskap lansert. Hovedbudskapet var at alle bør tenke gjennom hvilke hendelser og ulykker som kan skje, og planlegge for å kunne ta vare på seg selv og de rundt seg i en uke ved bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Egenberedskapsuka ble gjennomført for første gang i 2019, da over halvparten av norske kommuner gjennomførte ulike lokale aktiviteter. Kampanjen har fått mye positiv oppmerksomhet.

Hvorfor en uke om egenberedskap?

Mange har fått med seg kampanjen og budskapene, men det er et langsiktig arbeid som må til for at vi skal nå målet om en godt forberedt befolkning. Med en årlig landsomfattende kampanjeuke med informasjon og aktiviteter om egenberedskap, håper vi å øke befolkningens kunnskap og bevissthet slik at flere gjør fornuftige forberedelser.

Hvordan kan kommunen engasjere seg?

Det er naturligvis helt opp til hver enkelt kommune å vurdere om det er ønskelig å bli med, og i så fall i hvilket omfang. Deltagelse i Egenberedskapsuka kan spenne fra enkel informasjon på egne nettsider til for eksempel opplæring og aktiviteter i det offentlige rom. Dette vil være en fin anledning å gjøre innbyggerne bedre kjent med kommunenes beredskap generelt.

Hvem kan bidra?

Sivilforsvaret, som er en del av DSB, har mye beredskapskompetanse og er en del av Egenberedskapsuka. Opprett gjerne kontakt med ditt sivilforsvarsdistrikt for å avtale ambisjonsnivå og planlegge aktiviteter.

Fylkesmannens beredskapsavdeling kan også gi kommunene råd og annen bistand i forbindelse med arrangementet. For kommunene kan det også være nyttig å finne andre lokale samarbeidspartnere, som frivillige organisasjoner og lag.

Hvorfor nå?

Det er flere forhold som gjør at vi kommer med egenberedskapsråd til befolkningen nå. Klimaendringene har bidratt til mer ekstremvær som kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen de siste årene har ført at Norge nå moderniserer totalforsvaret. Økt beredskap i befolkningen – altså hvordan hver enkelt tar vare på seg og sine hvis noe uforutsett skulle skje – er en naturlig del av arbeidet med et moderne totalforsvar.

I tillegg er vi som bor i Norge – som er blant verdens tryggeste og mest stabile land – vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Det er faktisk en sårbarhet, og et argument for hvorfor folk bør tenke over hvordan de kan forberede seg best mulig hvis noe skulle skje.

Kontaktinfo

Andrea Syversen
Beredskapskoordinator
E-post
Mobil 90 41 44 20
Krødsherad kommune
E-post
Telefon 32 15 00 00

Adresse: Ringnesveien 10, 3536 Noresund

Åpningstid: Mandag til fredag er servicetorget og telefonen åpen fra kl. 09:00 - 14:00.

Skjema for ris og ros på kommunale tjenester

 

Noresund legekontor
Telefon 32 15 09 00
Legevakt
Telefon 116 117
Vakttelefon teknisk
ved melding om feil utenfor ordinær arbeidstid
Mobil 95 16 16 82